Enllaços d'interès      Contacte         Castellano   
 
Pàgina principal
La Garriga Societat Civil
Comunitats indígenes zapatistes
Agermanament
Accions cíviques
Fòrum
Notícies
i Novetats
  Agenda d'activitats
Pàgina principal > Notícies i Novetats > 2009

NOTÍCIES I NOVETATS

5 Gener 2009

Presčncia garriguenca al 1er Festival Mundial de la Digna Rabia

Dos membres de la Garriga Societat Civil van assistir al 1er Festival Mundial de la Digna Rabia, organitzat per l'Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN). El festival va començar el 26 de desembre  de 2008 a Ciutat de Mèxic i va acabar a San Cristóbal de las Casas (Chiapas) el 5 de gener de 2009. Hi van participar centenars de persones d'arreu de Mèxic i del món.
El festival s'organitzava sota el tema “Otro mundo, otro camino: abajo y a la izquierda” com a part dels actes del 25è aniversari del naixement de l'EZLN, els 15 de l'inici de la guerra contra l'oblit, el cinquè de les Juntas del Buen Gobierno i el tercer de la Otra campaña i de la Zezta Internacional.

En el DF

Durant quatre dies, del 26 al 29 de desembre, la capital mexicana va acollir xerrades, exposicions de fotografies, expositors d'entitats en lluita per un món millor i espectacles de música, teatre i cinema en un gran recinte per a cavalls del barri de Itzapalapa, un dels més conflictius de la macrociutat. Al DF, els temes de debat se centraven en “Los Otros Caminos: Otra Ciudad”, “Las cuatro ruedas del capitalismo: Explotación”, “Los Otros Caminos: Otros Movimientos Sociales”, “Las cuatro ruedas del capitalismo: Despojo”, “Los Otros Caminos: Otra Historia, Otra Política”, “Las cuatro ruedas del capitalismo: Represión” i “Las cuatro ruedas del capitalismo: Desprecio”.
Així, es van poder sentir testimonis de comunitats i grups d'arreu de Mèxic i també d'altres llocs del món. Per la seva cruesa, van destacar els testimonis d'algunes de les víctimes de la matança d'Acteal i també la de col·lectius que lluiten per alliberar els presos polítics.

Del DF a Chiapas

En acabar el festival a la capital, una caravana de 15 autocars va portar alguns dels participants, entre els quals els dos garriguencs, cap a Chiapas, el 30 de desembre al vespre. L'arribada va ser el 31 de desembre al matí. La festa continuava a Oventic, comunitat zapatista que acull un dels Caracoles Zapatistas (recinte tancat on es concentren les institucions i equipaments zapatistes), on es va celebrar el cap d'any, que coincidia amb el 15è aniversari de l'aixecament armat que va fer l'EZLN, aquell 1 de gener de 1994.
A Oventic, a uns 2.500 metres d'alçada, amb boira però no massa fred, s'hi van aplegar 2.000 bases de suport zapatista (famílies indígenes senceres), a més d'un miler de persones procedents de Mèxic i d'arreu del món. Durant el 31 de desembre i l'1 de gener hi van haver espectacles i música i la nit del 31 les autoritats zapatistes,  amb els seus vestits tradicionals, van fer diversos comunicats per celebrar el nou any, recordar el 15è aniversari de l'inici de la seva lluita i fer un homenatge a les persones que han perdut la vida per la causa. Els coets van marcar la celebració, que es va cloure de matinada amb el ball, protagonitzat per joves parelles zapatistes que van ocupar tota la pista de bàsquet d'Oventic.

El CRI de l'EZLN, en el festival

Del 2 al 5 de gener, el festival, amb més xerrades i exposicions, es va traslladar al Centro Indígena de Capacitación Integral (CIDECI), de San Cristóbal de las Casas, integrat per diversos edificis molt ben equipats i ben acolorits. En aquest darrer tram del festival, les taules de debat es feien  a l'auditori –i també es podien seguir en circuit tancat de tv des de la cafeteria– amb la presència, sota el passamuntanyes, de tots els comandants i comandantes insurgents de la Comandancia General-Comitè Clandestino Revolucionario Indígena de l'EZLN i dues nenes també encaputxades, Lupita i Toñita, amb qui el subcomandante Marcos va fer broma.

Els temes de debat van centrar-se en “Otro mundo, Otra Política”,  “Otra Comunicación, la otra cultura”, “La brutalidad sexual del poder y la Otra Sexualidad”. Després de cada debat, el sub llegia “Siete vientos en los calendarios y geografías de abajo” i altres comandants, com Moisés, feien els seus comunicats. També hi va haver temps per recordar i solidaritzar-se amb el patiment dels palestins arran de l'inici dels atacs a la franja de Gaza.
A la web del festival  (http://dignarabia.ezln.org.mx) es poden sentir els àudios de les xerrades, veure fotografies i obtenir altres informacions del festival..

tornar
2008
2009
Drets Reservats La Garriga Societat Civil 2009
  yurijuarez.com