Enllaços d'interès      Contacte         Castellano   
 
Pàgina principal
La Garriga Societat Civil
Comunitats indígenes zapatistes
Agermanament
Accions cíviques
Fòrum
Notícies
i Novetats
  Agenda d'activitats
Pàgina principal > Notícies i Novetats > 2009

NOTÍCIES I NOVETATS

9 de maig de 2009

Els Capvespres de Chiapas: Democràcia Econòmica i Banca Ètica

Dissabte 9 de maig, davant d’unes 20 persones, David Fernández de la Xarxa d’Economia Solidària i Ramon Pascual, de COOP 57, cooperativa que ofereix serveis financers ètics i solidaris ens van il·lustrar amb gran coneixença i entusiasme que hi ha una altre manera de fer rutllar l’economia, de manera solidaria, amb absoluta responsabilitat social, de suport a la producció i no a l’especulació i que potencia i visibilitza valors que semblaven impossibles dins el camp econòmic.

Catalunya i altres comunitats autònomes o pobles de la península ibèrica estan plenes de cooperatives i associacions que treballen pel bé social i ecològic que necessiten finançament. I també estan plenes de gent que vol saber en que es gasten els diners que poden invertir i que sobretot no volen que els seus diners acabin sent utilitzats per a finançar guerres, espolis i especulacions immobiliàries.

L’objectiu de COOP 57 és ser l’instrument intermediari entre aquests dos col·lectius, fet que molt bé va explicar en Ramon, a partir d’experiències particulars, que mostren que en temps de crisis, es pot seguir donant suport creditici a associacions i cooperatives amb alt interès social però poc interès especulatiu. I això gràcies a la solidaritat dels seus socis inversors, que s’impliquen econòmicament en els projectes d’aquests col·lectius. Sorprèn entre d’altres fets l’índex de morositat pràcticament de 0, i els principis de funcionament com els de l’assamblearisme i el de confiança a l’hora de donar els crèdits. I com no, en temps com aquest, el de transparència! Podeu conèixer el seu funcionament, i d’on reben el diners i en que els inverteixen a la seva web

En David de la Xarxa d’Economia Solidària ens va dibuixar una mica més quin es el panorama català respecta a les propostes d’aquest nou model econòmic, que qüestiona les bases de l’economia capitalista, i que demostra que una altre economia és possible, la solidària, basada en el treball emancipador, sense explotació, sostenible, democràtica i participativa.

É s molt reconfortant veure com aquesta es una economia encara minoritària però ja real en el nostre territori i en molts d’altres. Cooperatives de consum agroecològic, entitats financeres ètiques i socials, associacions, fundacions, societats laborals, etc. Que ens mostren que l’economia, com a conjunt d’activitats per satisfer les necessitats humanes dins el límits de la biosfera, no és possible 'a la capitalista' i que s’han de plantejar alternatives des de l’àmbit local i des de la pràctica quotidiana, i no només des de la crítica sinó des de la construcció de realitats. I tancats a casa, i sentint-nos sols davant d’aquesta crisi dels de dalt, no anem enlloc.

tornar

2008
2009
Drets Reservats La Garriga Societat Civil 2009
  yurijuarez.com