Enllaços d'interès      Contacte         Castellano   
 
Pàgina principal
La Garriga Societat Civil
Comunitats indígenes zapatistes
Agermanament
Accions cíviques
Fòrum
Notícies
i Novetats
  Agenda d'activitats
Pàgina principal > Agermanament > Agermanament d'escoles

AGERMANAMENT D'ESCOLES

Pràcticament des que el nostre col·lectiu va començar les seves activitats a les comunitats indígenes zapatistes, que estaven creant el seu propi sistema d'educació primària amb el projecte "Semillita del sol", es va implicar en la construcció d'aquest. A petició dels companys i companyes, ens hem dedicat a la promoció i a manteniment d'agermanaments entre escoles del nostre territori i escoles de primària zapatistes.

Aquests agermanaments s'han basat en l'intercanvi de coneixements, dels diferents contexts en els quals se situen aquestes escoles, que decideixen compartir les seves realitats, els seus somnis i les seves dificultats. Fet que ha significat un intercanvi de materials que han anat desenvolupant els propis alumnes, i que s'ha intentat que fos el més intens possible, malgrat les dificultats logístiques i del propi context de guerra en el qual se circumscriuen les escoles zapatistes.

D'altra banda els agermanaments ens han permès que a moltes escoles i instituts del nostre territori, Catalunya i rodalies, es pogués parlar i analitzar la situació chiapaneca, amb professors i alumnes. Permetent això que es pogués donar a conèixer les causes i contexts de la rebel·lió zapatista, el que significa a finals del segle XX i a començaments del XXI, que continuï l'espoli i l'explotació de les antigues colònies, ara amb les formes neocolonials i de la globalització. Ha estat una gran eina quant a sensibilització, i la implicació dels professors i la direcció dels centres han estat claus.

La importància d'aquests agermanaments rau també en l'aspecte de reconeixement que suposa per a les comunitats indígenes zapatistes i les seves diferents estructures organitzatives: Juntes de Bon Govern, Consells dels Municipis Autònoms Rebels Zapatistes, responsables de les diferents àrees de treball... reconeixement de poble a poble, i de vegades, també institucional, el que suposa a més una posició d'observació i vigilància dels esdeveniments violents que puguin succeir, sent una protecció cap a la contrainsurgència que es practica des de diferents instàncies.

A continuació, us detallem els agermanaments:
 • Agermanament de l’escola CEIP Els Pinetons, de la Garriga, amb l’escola Nuevo Sembrador de Santo Domingo, MAREZ el Trabajo.
  Cooperació econòmica i intercanvi de treballs escolars.
  Població beneficiada: 32 nens i nenes.
 • Agermanament entre l’IES Manuel Blancafort, de la Garriga, i l’escola Mariano Matamoros de Guanal, del MAREZ General Emiliano Zapata.
  Cooperació econòmica.
  Població beneficiada: 120 nens i nenes.
 • Agermanament de l’escola Pompeu Fabra, de Reus i l’escola Compañero Petul de Santa Cruz, MAREZ el Trabajo.
  Cooperació econòmica i intercanvi de treballs escolars.
  Població beneficiada: 45 nens i nenes.
 • Agermanament de l’escola Hospitalet de l’Infant, amb l’escola de Francisco Villa, MAREZ el Trabajo.
  Cooperació econòmica i intercanvi de treballs escolars.
  Població beneficiada: 27 nens i nenes.
 • Agermanament de l’escola de Sant Esteve de Palautordera, amb l’escola de la comunitat Nueva Revolución, del MAREZ la Dignidad.
  Cooperació econòmica i intercanvi de treballs escolars.
  Població beneficiada: 40 nens i nenes.
 • Agermanament de l’escola CEIP Baró de Viver de Barcelona, amb l’escola José Maria Morelos, de la comunitat San Patricio, del MAREZ la Dignidad.
  Cooperació econòmica i intercanvi de treballs escolars i videocartes.
  Població beneficiada: 35 nens i nenes.
A més les escoles CEIP Giroi de la Garriga, CEIP Bertí de l’Ametlla del Vallès, CEIP Mòra d’Ebre i CEIP Garganes d’Altea, Alacant, han colUlaborat, econòmicament i amb material escolar, a l’educació autònoma zapatista, fent aportacions per a cobrir les necessitats de les escoles zapatistes dels MAREZ’s de la Zona Nord.

Què és?
La Garriga / Municipio
    Autónomo del Trabajo 
Agermanament d'escoles
Drets Reservats La Garriga Societat Civil 2009
  yurijuarez.com